Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Űrpályaudvart építene Nagy-Britannia

2014.07.16. 10:36

Kereskedelmi űrkikötő építését tervezi Nagy-Britannia az MTI beszámolója szerint. A világűrbe induló járatok pályaudvarának 2018-ra kellene elkészülnie, a nyolc lehetséges helyszín között hat skóciai, egy walesi és egy angliai is van – jelentette be Robert Goodwill brit légiközlekedési miniszter a Farnborough-ban rendezett nemzetközi repülőgépipari szakvásáron. Az űrkikötő emberekkel induló missziók és kereskedelmi műholdak, sőt űrturisták forgalmát is bonyolítaná.

A helyszín kiválasztásakor az ország több pontja szóba került – írja a BBC. A skót partokon fekvő Lossiemouth is szerepel a felsorolásban, korábban szakértők ezt a helyszínt tartották leginkább valószínűnek, mivel itt már üzemel egy nagy helikopter-repülőtér, és a Virgin Galactic nevű, űrutazásokat tervező vállalkozás vezetője, Richard Branson is kedvező helynek tartaná járatai indításához.

A Virgin Galactic első járatai az év végén indulnának egy Új-Mexikóban erre a célra épült repülőtérről. Az utasoknak egy 150 perces, száz kilométeres magasságba tartó repülésért körülbelül 120 ezer fontot (47 millió forintot) kell fizetniük. Az út során hat perc súlytalanságban lenne részük. Amint az új-mexikói jártok elindulnak, a cég más városokban is űrkikötők nyitását tervezi, és skót miniszterekkel már tárgyal egy lehetséges lossiemouthi helyszínről.

Kedden Vince Cable brit gazdasági, innovációs és szakképzési miniszter elmondta: az űrrepülés nagy üzlet, az elmúlt két évben az ország űrkutatással kapcsolatos ipara 7,2 százalékkal növekedett, és körülbelül 34 ezer embert foglalkoztat. A terv bírálói szerint azonban választási ígéretről van csak szó, ami a tervezett időn belül kivitelezhetetlen. Ez lenne az első, európai földön épített űrreptér. Nagy-Britanniának azonban alig van űrutazási tapasztalata, egyetlen asztronautát küldött eddig az űrbe: Helen Sharmant, aki egy orosz űrjármű fedélzetén utazott.