Nehéz lelőni egy gépet 10 ezer méterről

2014.07.17. 21:13 Módosítva: 2014.07.17. 21:35

„Ezek nem olyan fegyverek, amiket néhány srác előhúz a garázsból, és aztán lő velük” – mondta a CNN-nek nyilatkozó Kevin Ryan veterán katona, aki most biztonságpolitikai szakértőként dolgozik. Arra célzott, hogy egy 10 000 méter magasan haladó repülőt nem olyan könnyű lelőni, ezért arra gyanakszik, hogy – véletlenül vagy szándékosan, de – egy professzionális hadsereg lőtte le azt a malajziai gépet, ami Ukrajna keleti részén csapódott a földbe, és a kijevi vezetés, valamint az oroszbarát szeparatisták egymást vádolják a lelövésével.

A vállról indítható rakéták ilyen magasra nem tudnak eljutni, azok legfeljebb 4500 méterre repülnek el, mondta a CNN-nek egy másik szakértő. Ezért kizárt, hogy ilyet használtak volna, két lehetőség maradt: vagy föld-levegő, vagy levegő-levegő rakétával pusztították el a repülőt, és öltek meg majdnem 300 embert. Nick de Larrinaga szakértő szerint a föld-levegő rakéta a legvalószínűbb.

Ez nem is meglepő, az első hírekben is az szerepelt már, hogy a legvalószínűbb fegyver a közepes hatótávolságú Buk légvédelmi rakéta, amit az urkán és az orosz hadsereg is használ (1979-ben állította szolgálatba a Vörös Hadsereg).

Az ukrán belügyminisztérium korábban azt mondta, hogy egy ilyen rakétával lőtték le a gépet. Egy másik lehetséges rakáta az orosz gyártmányú, nagyon fejlett S-200, S-300 vagy S-400 – ezt szintén használja az ukrán hadsereg is.

Ryan szerint a Buk és a másik rakéták használatát is sokáig kell gyakorolni, bonyolult irányítórendszerük van, több autó kell a működtetésükhöz. A szakértők ez alapján gondolják, hogy nem a lázadók, hanem egy professzionális hadsereg lőtte le a gépet. „Sok gyakorlást igényel, hogy kilőjenek egy ilyen rakétát és az el is találjon valamit” – mondta Ryan.

A kijevi vezetés szerint azonban a szeparatistáknak is vannak olyan eszközeik, amivel lelőhetnek egy ilyen magasan szálló gépet. A Voice of Russia szerint néhány hete zsákmányoltak Buk légvédelmi rakétákkal felszerelt rendszereket. A Bukot még a Szovjetunióban kezdték gyártani az 1970-es években, cirkálórakéták, drónok és repülők ellen is bevetik. A rakétának több típusa van, akár 25 kilométer magasságban repülő célpontok ellen is használható.

A Buk egyetlen egysége alapesetben 10 darab nagy méretű páncélozott járműből áll. Ezek között van parancsnoki és radarhordozó és hat rakétás kocsi. Akár 42 kilométer távolságból is használható, és több mint 22 kilométeres magasságig képes leszedni a célpontokat, írja a rendszerről Gazda Albert a Cinken.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM