Lukács
1 °C
14 °C

Erős kávét inna? Utazzon Glasgow-ba!

2014.07.22. 12:13

Egy kisebb tanulmány szerint egy egy skóciai kávézóban sokkal erősebb kávét kapni, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Egy glasgow-i kávéházban 212 milligramm koffein volt egy eszpresszókávéban, pedig ez már meghaladja az egészségügyi határértéket. (Az Egyesült Királyságban a terhes nők napi maximális koffeinadagját 200 grammban állapították meg.)

A kutatást három egyetem közreműködésével végezték skót, olasz és spanyol kutatók. Négy különböző mintát vettek minden országban, majd összevetették ezek koffeintartalmát.

  • A skót Starbucks-kávéban csak 72 milligramm koffein volt, egy kis kávézóban viszont 212 milligramm.
  • Olaszországban ugyanezek az értékek 73 milligramm és 127 milligramm voltak.
  • Spanyolországban jóval kisebb az eltérés a különböző kávék között; a gyenge kávé 97, az erős 127 milligramm koffeint tartalmazott.

A kutatók szerint a skót kávé megnövekedett koffeintartalmáról az is tehet, hogy a két legnépszerűbb kávébabfajtát, az arabicát és a robusztát egyre többször elegyítik úgy, hogy az utóbbiból több kerül a keverékbe. Viszont a robusztában kétszer annyi a koffein, így a boltban kapható kávékban is egyre több lesz.

A tanulmány szerzői jónak látnák, ha a koffeintartalommal kapcsolatos információkat elérhetővé tennék a vásárlóknak, illetve meghatároznák a kávékészítés általános irányelveit.