Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nézd meg az anyját, öld meg a lányát

2014.07.24. 10:41

A szurikáta (Suricata suricatta) valószínűleg mindenkinek a kedvenc mongúzfajtája, köszönhetően a sok dokumentumfilmnek, amikben körülrajongták a cuki testtartásukat, hülye kis pofájukat, macskaszerű törleszkedésüket és a nagy-nagy családszeretetüket.

Ha továbbra is szeretné elhinni ezt a szép mesét, itt hagyja abba az olvasást; a szurikáták tényleg aranyosak, tényleg jó szülők, tényleg olyan hülye kis testtartásban őrködnek, ennél többet nem is érdemes tudni róluk.

Épp ezért kevesen tudják, hogy bár a szurikáták gondos anyaként felnevelik a kölykeiket, később akár ellenük is fordulhatnak. Ez elsősorban a nőstényekre jellemző: az anyaállat ugyan felnőttkoráig gondoskodik a kicsinyéről, de egy idő után kiutálja a nőstényt a kolóniából, méghozzá mindenféle aljas módszerekkel.

Például a saját unokái megölésével.

Az elmélet szerint az alfa nőstények ezt azért csinálják, hogy megakadályozzák a beltenyészetet. Mivel a szurikáták nagyobb kolóniákban élnek – ahol mindig van egy, az utódnemzésért felelős pár, és az őket segítő többiek –, a kutatók feltételezték, hogy az alfa nőstény így próbálja meg kiszorítani a riválisait, csak azért, hogy neki és a kölykeinek több figyelem jusson.

A Nature Communicationsben megjelent friss tanulmány szerint viszont más oka van a szurikáták agresszív viselkedésének. A zoológusok 12 csoportból válogatták ki az alárendelt példányokat (tehát nem az alfa hímeket és nőstényeket), majd fogamzásgátló injekciókkal tesztelték őket.

Megfigyelték, hogy az alfa nőstények sokkal kevésbé próbálták meg elmarni a csoporttól a nemzőképtelen társaikat; nyilván rájöttek, hogy nem jelentenek konkurenciát az utódokra nézve, és minél többen segítenek a házimunkában, annál jobb.

A kutatók azt is megállapították, hogy ha az alfa nőstényeknek nem kell hatalmi harcokat folytatni, minden energiáját a kölykökre és a táplálkozásra fordíthatja. Emiatt a terhessége alatt kövérebbre hízhat, és gyorsabban növekvő, egészségesebb utódai lehetnek. Feltéve, hogy a nagyi nem öli meg őket.