Új madárfajok hattyúdala

2014.07.25. 11:02

Egy kutatócsoport felfedezett egy még élő példányt a csíkosmellű jégmadárból (Alcedo euryzona). A fajt még 1830-ban azonosította Coenraad Jacob Temminck holland zoológus, de a kutatók azt hitték, azóta kihalt.

Nem is jártak annyira messze az igazságtól: bár sikerült egy élő példányt felfedezni, a csíkosmellű jégmadár csakugyan a kihalás szélén áll.

De hogy kerülte el eddig a kutatók figyelmét? Úgy, hogy nem mindig egyértelmű, két állat ugyanahhoz a fajhoz tartozik-e, vagy csak ugyanannak a fajnak a két variánsáról van szó. A Birdlife International kutatásán sikerült azonosítani 361 új madárfajt – többek között a Belem-hokkót is, amit korábban közönséges csupasz arcú hokkónak hittek.

Az új fajok helyzete sem sokkal jobb, mint a jégmadáré: az azonosított madarak negyede a kihalás szélén áll. Ezt persze sejteni lehetett: ha egy faj egyedeivel olyan sokáig nem találkoznak a természettudósok, hogy még azonosítani se tudják, joggal gondolhatják úgy az alacsony egyedszám miatt, hogy kihalt.  • Tippek
  • Árfolyam