Felszállt az utolsó európai teherűrhajó

2014.07.30. 10:49

Fellőtték kedd éjjel a Georges Lemaitre belga fizikusról és katolikus papról elnevezett ATV-5 európai automata teherűrhajót, amely utánpótlást szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - írja az MTI. Az űrhajót egy Ariane-5 típusú hordozórakéta segítségével juttatták a levegőbe a Francia Guyanában található kourou-i űrközpontból.

Ez az utolsó európai teherűrhajó, amely az ISS-re indult. A George Lemaitre a tervek szerint augusztus 12-én csatlakozik az űrállomáshoz. Élelmiszert, ivóvizet, oxigént, üzemanyagot és új tudományos eszközöket szállít a Föld körüli pályán keringő űrállomás hat lakójának.

Az ATV (Automated Transfer Vehicle) program jórészt az Európai Űrügynökség (ESA) forráshiánya miatt áll le, noha eredetileg jóval több küldetést terveztek. A Nemzetközi Űrállomást amerikai és orosz űrhajók látják majd el utánpótlással.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás