David Attenborough-ról neveztek el egy állatot

2014.07.31. 21:36

Egy 20 millió éves, borostyánba zárt szöcskét neveztek el David Attenborough brit természettudósról és dokumentumfilmesről, írja a Telegraph.

Az amerikai Illinois-i Egyetem kutatói egy olyan borostyánkő-gyűjteményt vizsgálnak, amelyben tucatnyi eddig nem ismert légy, fullánk nélküli méh, szúnyog, hangya, darázs és más rovarok maradványai konzerválódtak. A kövületeket 50 évvel ezelőtt fedezték fel a Dominikai Köztársaságban.

electrotettix-attenboroughi
Fotó: University of Illinois

A kicsiny szöcskét, amit Electrotettix attenboroughinak neveztek, a kutatók különösen értékes leletnek tartják. A szöcskék nagyon ritkák borostyánkőben, és ez a példány rendkívül jó állapotban maradt meg.

„Attenborough személyesen is érdeklődik a borostyánkövek iránt, és egyike volt a gyerekkori hőseimnek, ezért határoztam úgy, hogy a tiszteletére róla nevezem el a fajt" – nyilatkozta Sam Heads, az egyetem paleontológusa.

A fosszíliákban fennmaradt rovarok számos információval szolgálhatnak az evolúció folyamatáról és arról a korszakról, amelyből származnak. Heads szerint az ilyen leletek többet mondanak el az ősi klímáról és ökoszisztémáról, mint a dinoszauruszcsontok, írja az MTI.  • Hírek
  • Hírek