Emma
-2 °C
6 °C

Durván levadászták a cápák a búvárrobotot

2014.08.05. 09:49

Különleges víz alatti robotkamerával filmezték a Woods Hole oceanográfiai intézet munkatársai a cápákat Mexikó közelében, a Guadalupe-szigeteknél. A 2013-ban készített felvételeket most adták közre. A kutatásban használt REMUS-100 típusú roboton öt kamera van, így a felvételek szinte körpanorámában mutatják, mit is csinálnak a cápák, mikor azt hiszik, senki nem látja őket.

Többek között természetesen rátámadnak arra a dologra, ami csendesen berregve körülöttük úszkál. A felvételek között van olyan, ahol csak a területét védő cápa finom utalgatáshoz hasonlítható lökdösődése látszik, de olyan videó is készült, amikor a ragadozó pont úgy kapja el a robotot, ahogy azt egy fókával tenné. Alulról, a víz sötétjéből támad, és egyetlen villámgyors harapással a farokhoz közel kapja el a testet.

A kutatókat meglepte a támadások hevessége. Miután a tengeralattjárót kiemelték a vízből, egy szakember elmondta, hogy a speciális festésen még úgy is csak nehezen lehet komoly sérülést okozni, ha az ember kalapáccsal és csavarhúzóval áll neki a munkának. A cápák fogai 5-10 centiméteres sávokban húzták meg a borítást.

A REMUS-100 egy sokoldalú és tényleg strapabíró búvárrobot. A több méretben és felszereltséggel érkező eszköz képes az önálló járőrözésre is, és a kamerákon kívül sugárzásmérőket, szonárt és még sok egyéb érzékelőt lehet felszerelni rá. A REMUS a Woods Hole saját fejlesztése, de az elmúlt néhány évben rengeteg más cég és intézmény is használta különböző projektekben. Főleg megfigyelésre, tengerfenék-térképészeti célokra és hajóroncsok kutatására használják.

Ismét lecsaptak az izraeli kémcápák

Köztudott, hogy az izraeli hadsereg egy szupercápákból álló hadsereget képzett ki az elmúlt az években.  Az izraeliek mélyen elhallgatták a legújabb biológiai fegyverük létezését, ám 2010-ben Sharm-el Sheiknél a cápahadsereg néhány tagja elszökött és több embert megölt. A gyilkos állatokon búvárok távirányításra alkalmas eszközöket is találtak, persze az izraeli hadsereg azt hazudta, hogy a GPS-ekkel csak a tenger élőlényeit kutatták.

A mexikói incidens egy újabb bizonyítéka az izraeli cápahadsereg létezésének, hiszen Izraelnek minden oka megvan, hogy a kémcápákkal figyelje a mexikói drogkereskedelmet, és amikor csak lehetősége adódik, raboljon a drogokból, amelyekkel aztán permetezheti az emberiséget, elrabolva a tudatunkat.

Konteó-nap az Indexen