Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Szenzációs cápavideókat rögzített a japán kamera

2014.08.12. 13:04

Különleges felvételeket készítettek azok a speciális víz alatti kamerák, amiket a Tokiói Egyetem és a Hawaii Tengerbiológiai Intézet munkatársai rögzítettek a Hawaii környékén élő cápák közül néhányra. A felvételek segítségével a ragadozók életének olyan pillanatait és jellemzőit próbálják tanulmányozni, ami általában rejtve maradnak a kutatók elől.

A kamerák különlegessége abban rejlik, hogy bár a lehető legtöbb adat mellett ráadásul videót is rögzítenek, elég kicsik ahhoz, hogy ne zavarják az állatokat a mindennapokban. Az eszközt a halak hátúszójára rögzítik, de a kamera csak két hétig marad ott. Ekkor automatikusan leoldja magát, majd a felszínre emelkedve jelzi a szakembereknek, hogy pontosan hol találhatják meg.

A februárban közzétett, de a net figyelmét eddig jórészt elkerülő felvételek igazolták a tudósok előzetes elvárásait, valóban kivételes helyzeteket mutatnak be. Látszik, hogy viselkednek a cápák más halak (köztük egyéb fajú cápák) társaságában, de az is kiderült, hogy nem úgy úsznak, ahogy a szakemberek korábban gondolták. Eleve máshogy úsznak a mélyebb vizekben élő, illetve a sekélyebb, part menti vizeket kedvelő cápák, de a mérések szerint úgy általában is többször úsznak erőből, mint hogy hagynák, hogy csak a tengeráramlatok mozgassák őket.