Stefánia
0 °C
3 °C

A világ legsavasabb tava

2014.08.13. 16:06

Az Indonéziához tartozó Kelet-Jáván, egy 20 kilométeres kráterben található az Ijen vulkánkomplexum, amely egy több százezer év alatt felépült rétegvulkán-csoport, és több különleges természeti jelenségnek is otthont ad. A csoport egyik tagja a Kawah Iljen nevű vulkán, amely a kéntartalmú gázok miatt kéken izzó kitöréseiről ismert. A kráter másik természeti szépsége a türkizkék színű tó, amelynél a helyiek kénbányászatból próbálnak megélni.

A tó szélén található szellőzőnyíláson, kerámiacsöveken keresztül kerülnek a felszínre a vulkanikus gázok. A mélyvörös, olvadt kén itt ömlik a nyílt levegőre, ahol kihűlve sárga kőzetté szilárdul. Naponta kétszázan dolgoznak itt, de így is csak a kén nagyjából 20 százalékát termelik ki: három kilométeren keresztül cipelik a 90 kilós rakományokat napi 5,50 és 13 dollár közötti fizetségért (1300-3000 forintért).

Maga a tó 182 méter mély és 32 millió köbméter vizet tartalmaz, és ez a világ legsavasabb tava, ami jellegzetes, kesernyés ízt ad a vizének. Fürdeni nem tanácsos benne, de turistahajók már közlekednek a tó vizét elvezető, három kilométeres folyón. A tóból érkező víz azonban a Banyu Pahit nevű folyóba ömlik, amelyet az ivásra alkalmasnál jóval savasabbá és fémesebbé tesz. Ez súlyos környezeti kockázatot jelent azért is, mert a folyó vizét használják a környező termőföldek öntözéséhez. Ebben az esetben természetes szennyezésről van szó, mert nem emberi beavatkozás eredménye, ugyanakkor a veszélyeire már egy 2005-ös tanulmány is felhívta a figyelmet.