Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Izzadságból termel energiát a tetovált bioelem

2014.08.15. 16:08

Az Amerikai Kémiai Társaság összejövetelén olyan tetoválást mutattak be tudósok, amely az emberi izzadságban található tejsav segítségével termel energiát. A kaliforniai kutatók szerint a bioelem hamarosan képes lesz digitális órákat, okostelefonokat és más készülékeket is üzemeltetni – írja az MTI a BBC riportja alapján.

A mi eszközünk az első, amely izzadsággal működik

– mondja a kaliforniai egyetem kutatója, Wenzhao Jia, aki szerint a bioelemek előnyei közé tartozik, hogy gyorsabban feltöltődnek, biztonságosabbak és megújuló energiát használnak.

A kutatócsapat egyébként nem bioelemet akart kifejleszteni, sokkal inkább egy olyan viselhető eszközt, amely figyelemmel kíséri és méri a tejsav szintjét az izzadságban. Atléták az edzéseken gyakran becsülik meg a munkabírásukat ezzel a módszerrel, az ilyen mérések azonban általában vérmintával történnek. Annak érdekében, hogy a teszt kényelmesebb legyen, a tudósok ideiglenes tetováláspapírba nyomtatták bele a tejsavszenzort. Csak ezután alakították át úgy, hogy egy olyan enzimet foglaltak az eszközbe, amely elektronokat von ki a tejsavból.

072413tattooHR
Fotó: American Chemical Society

Az elemet szobabiciklit hajtó alanyokon tesztelték, akik maximum 70 mikrowattnyi energiát tudtak termelni bőr-négyzetcentiméterenként. Érdekes módon úgy találták, hogy a kevésbé fitt tesztalanyok több energiát termeltek az eszköz segítségével, mint sportosabb társaik. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a kevésbé sportos személyek hamarabb elfáradnak, ezért több tejsavat is termelnek.

A tudósokra váró következő lépés, hogy megkétszerezzék azt az energiamennyiséget, amelyet az eszköz alapállapotban termel. Egy digitális órának ugyanis legalább 10 mikrowattra van szüksége a működéshez, a jelenleg termelt energia viszont még csak négy mikrowatt. Ez nagy kihívás, mivel a használt elektródák nagyon kicsik, mindössze 2x3 milliméteresek.