József, Bánk
-6 °C
0 °C

WHO: Jelentősen alábecsülik az Ebola-járvány áldozatainak számát

2014.08.15. 09:21

Jelentősen alábecslik az Ebola-járvány betegeinek és haláleseteinek számát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, írja az MTI.

A nemzetközi szervezet csütörtök éjjel adott ki közleményt, amely szerint a helyszínen dolgozó munkatársai bizonyítékokat látnak arra, hogy a megbetegedések és halálesetek hivatalosan bejelentett száma jóval elmarad a járvány valódi méreteitől.

A közleményből nem derül ki, milyen bizonyítékról van szó, és az sem, hogy mekkora az eltérés a bejelentett és a tényleges esetek között.

A hivatalosan megerősített adatok szerint szerdáig 1975-en betegedtek meg és közülük 1069-en haltak meg a februárban kitört Ebola-járványban.

Ez a legsúlyosabb járvány az Ebola-vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára és Nigériára is átterjedt. A betegség vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.