Virgil
0 °C
3 °C

A cápák megtámadták az internetet

2014.08.18. 09:44

Amerikai sajtóhírek szerint cápák támadtak rá a tenger alatt futó üvegszálas kábelekre, amiket adattovábbításra és telekommunikációra használnak. A dolog nem új keletű, a cápák 1987 óta rágcsálják a vezetékeket; legalábbis ekkor írta meg a New York Times, hogy

a cápák megmagyarázhatatlan érdeklődést mutatnak az üvegszálas kábelek iránt, amiket a tengerfenéken fektettek le, az Egyesült Államok, Európa és Japán környékén.

Brandon Butler, a Google termékmenedzsere szerint a helyzetre egy új kábelburkolat kínálhat megoldást. Az újgenerációs víz alatti kábeleket már speciális fémburkolattal vonják be, hogy a cápák ne tudják elharapni őket. Tényleg, láttak már víz alatti kábelharapást? Ha nem, most pótolják gyorsan!

Cápa támadt az üvegszálas kábelre

Hogy pontosan milyen anyagot fognak használni a kábel burkolásához, még nem világos. A Google-nek van egy speciális polietilén védőfonálra vonatkozó szabadalma, de nem tudni, hogy ezt is felhasználják-e a gyártásnál. A jelenséggel viszont muszáj foglalkozni, mert a sérült kábelek a globális internetszolgáltatást veszélyeztetik; 2008-ban egy sérült kábel miatt az egész Közel-Kelet és India internetszolgáltatása lelassult.

Hogy miért harapdálják a cápák a vezetékeket, arra két magyarázat lehet.

  • Nem tudják, hogy a kábel nem finom, de egy harapást megér a dolog. Egyes tanulmányok szerint a cápák észlelhetik az elektromágneses terek változását, a kábelek borítása pedig az áramló tengervíztől statikusan feltöltődhet. Így érzékszervi úton kell meggyőződniük róla, hogy a kábel rossz, a kétségbeesett internetezőkre meg tesznek magasról.
  • Mert ott vannak, és a cápák kíváncsiak rájuk.  A Wirednek nyilatkozó cápaszakértő szerint az állatok ugyanúgy elharapnák a kábelformájú műanyagdarabot is. A cápák kíváncsiak, viszont a hasonló testfelépítésű állatok a kíváncsiságukat csak két fokozatban tudják kifejezni: odaúsznak az érdekes objektumhoz és megbökdösik, és ha ez nem elég, meg is harapják. Ez történik, ha valakinek nincsenek anyagtudományi ismeretei, mikroszkópja és esze, csak uszonya és egy csomó foga.