Új ősrákfajt találtak

2014.08.25. 16:09

Ragadozó ősrák új faját fedezték fel, amely a 435 millió évvel ezelőtt népesítette be a tengereket. A fosszíliát Wisconsin-államban tárták fel a Yale Egyetem és a müncheni Lajos-Miksa Egyetem kutatói, akik a leletről a BMC Evolutionary Biology szabad hozzáférésű folyóiratban számoltak be. A lelőhelyről, a Wisconsin-állambeli Brandon Bridge geológiai formációról a rák a Thylacares brandonensis nevet kapta – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A tudósok a leletet a Thylacocephala-csoporthoz, a többségükben a jura időszakban élt garnélafélékhez sorolják, amelyekre úgynevezett facettaszem (egyszerű szemekből összetevődő mozaikszem), valamint végtagok sokasága jellemző – írja az MTI.

A Thylacares brandonensis, amely a Thylacocephala csoport legidősebb ismert tagja, 435 millió éve, a szilur időszakban élt. Testfelépítése és végtagjai a jelenkori világtalan gályarákokra (Remipedia) hasonlítanak, amelyek sós vizű barlangokat népesítenek be.

Mindössze 4-7 centiméteres lehetett, ám apró mérete ellenére az ősrák ragadozó volt, erről tanúskodik a 3 pár tüskés végtag, amelyekkel megragadta áldozatát, mielőtt elfogyasztotta volna a zsákmányt.

„Nagy valószínűséggel ragadozó volt, a zsákmányt elülső, karomszerű végtagjaival ragadta meg, majd felaprította a szájszerv melletti úgynevezett állkapcsi lábak segítségével” – magyarázta Carolin Haug, a müncheni Lajos-Miksa egyetem kutatója, a tanulmány első szerzője. Mint rámutatott, a Thylacocephala-csoport e korai képviselőjének sokkal kevésbé volt extrém a kinézete, mint a későbbi, jura időszakbeli ősrákoknak, amelyek testméretűkhöz képes óriási, dülledt szemekkel és rendkívül hosszú elülső, karomszerű végtagokkal rendelkeztek.  • Tippek
  • Árfolyam