Ágnes
2 °C
11 °C

Embereken tesztelik az ebolavakcinát

2014.08.28. 22:38

Embereken kezdenek tesztelni egy ebola elleni oltóanyagot a jövő héten egy marylandi orvosi központban az Egyesült Államokban - közölte az MTI.  Anthony Fauci, a fertőző betegségek amerikai országos intézetének igazgatója (NIAID) elmondta, hogy a teszteket a főváros melletti marylandi Bethesda Klinikai Központban végzik el húsz egészséges felnőtt önkéntesen, akiknek a karjába fecskendezik a vakcinát. A szakemberek szerint a tesztek végére hitelesen megállapítható lesz, hogy az oltóanyag biztonságos-e és kiváltja-e a megfelelő immunválaszt ahhoz, hogy megvédje az emberi szervezetet a megbetegedéstől.

A jövő héten kezdődő klinikai kísérlet csupán az első állomása egy vizsgálatsornak, amiben az amerikaiakon kívül brit orvosok is részt vesznek. A kifejlesztett vakcina humán tesztjét Nagy-Britanniában, Gambiában, Maliban és Nigériában is elvégzik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön jelentette be, hogy akár a 20 ezret is meghaladhatja az Ebola-vírussal fertőzöttek száma, ami mintegy hatszorosa a jelenleg hivatalosan regisztrált megbetegedéseknek. A szervezet stratégiát dolgozott ki a nyugat-afrikai országokban pusztító betegség megfékezésére; célja, hogy három hónapon belül megállítsák a vírus átterjedését új területekre, valamint hat-kilenc hónapon belül teljesen meg akarják szüntetni a járványt.