Miklós
5 °C
12 °C

Bárdarbunga keze száz kilométerre is elér

2014.08.29. 13:31

Olvasónk, András Izlandról, Akureyri városából küldött nekünk képeket, amely légvonalban száz kilométerre van a Bárdarbunga-hegytől, ahol most kitört a vulkán. A kürtő a hegy északnyugati részén, a Vatnajökull-gleccser alatt fekszik, a kitörés előtt jég borította. 

A kitörés miatt az izlandi a légi közlekedési riasztási szintet narancssárgáról pirosra, a legmagasabb fokozatra emelték. Izlandon mintegy harminc vulkán található, a riasztási rendszer ötszintes, a figyelmeztetéseket naponta frissítik:

  • Szürkével jelölik a régóta nem aktív vulkánokat, amelyeket nem is figyelnek;
  • Zölddel a szunnyadó vulkánokat;
  • Sárgával a háttéraktivitásnál aktívabb vulkánokat;
  • Narancssárgával a potenciális kitörés jeleit mutató vulkánokat;
  • Vörössel pedig a folyamatban lévő kitöréseket jelölik.

Izland északkeleti és középső része felett megtiltották a repülést 5,5 ezer kilométeres magasság alatt. A repülési tilalmi övezetben található az akureyri repülőtér is. 

„28-án volt szerencsém egy légimentés során a vulkántól 40 kilométerre elrepülnöm nemsokkal este 7 óra előtt”.  Akkor a felszínen még aktivitás jelei nem látszottak, de készítettem néhány fényképet” – írja András. Azóta a vulkán kitört, földrengéseket pedig még mindig észlelnek a közelben, a legmagasabb  Richter-skála szerinti 3,8-as volt. 

A Bárdarbunga a második legmagasabb hegy Izlandon, kétezer méterrel a tengerszint felett. Hatalmas méreteit nem ismerték teljesen egészen 1973-ig, amikor műholdképeket készítettek róla: hosszabbik oldala 11 kilométer hosszú, 850 méter vastag jég borítja. Korábban rögzítettek hozzá kapcsolódó kitöréseket még száz kilométerre is a központi vulkántól.