Stefánia
0 °C
3 °C

Szenegált is elérte az Ebola

2014.08.29. 12:54

Több mint 120 orvos, nővér és más egészségügyi dolgozó halt meg Nyugat-Afrikában az ebolavírus miatt, köztük több tucatnyian abban a Sierra Leone-i kórházban, ahol először diagnosztizálták a kórt. Ebben a kórházban gyűjtöttek mintákat a Science magazin szerzői, hogy vizsgálhassák a vírust, de a cikk megjelenése előtt öten belehaltak a fertőzésbe, egyikük pedig agyvérzést kapott.  A hat elhunyt munkatársról részletesen megemlékezett a magazin a honlapján.

A Science közben kiderítette, hogy a vírus elterjedésében több Sierra Leone-i nő játszott közre, ők egy törzsi gyógyító temetésén vettek részt, aki guineai ebolafertőzötteket kezelt. A temetésen több tucat nő fertőződött meg, akik utána elterjesztették a vírust. A Science vizsgálata szerint kétféle ebolamutációt is felfedeztek a temetésen, ami azt jelentheti, hogy a gyógyító kétféle vírussal volt megfertőzve, vagy az egyik jelenlevő már magában hordozta a kórt. A vírus terjedésével aztán egy harmadik mutáció is megjelent. A cikk nem említi azt a kétéves kisfiút, akit az első ebolafertőzöttnek tartanak, viszont ahogy a gyógyító, úgy a kisgyerek is Guineában élt.

A Science szerint közel 300 mutációjával találkoztak az ebolának Afrikában, a mostani valószínűleg egy utoljára 10 éve Közép-Afrikában diagnosztizált fertőzésből fejlődött ki. A mostani ebolakitörés Nyugat-Afrikában minden idők legsúlyosabbja, Sierra Leonéval együtt három másik országban (Libéria, Guinea, Nigéria) közel 3000 embert fertőzött meg és 1500 halt bele a vírusba.

Újabb ország veszélyben

A BBC értesülése szerint Szenegál is bekerült az Ebolával veszélyeztetett országok közé, miután az egészségügyminiszter lenyilatkozta, hogy az ottani orvosok egy fertőzött fiatal guineai férfit kezelnek. A vírus megfékezése miatt Szenegál jó ideje lezárta a határait Guineával, azonban a szakértők szerint könnyű átjutni az ellenőrzésen. Hiába tiltott ki a szenegáli kormány minden Liberiából, Guineából és Sierra Leone-ből érkező hajót és repülőt, a vírus mégis eljutott az országba.

A mutációk vizsgálatával próbálnak rájönni a tudósok arra, hogy az ebola miképpen terjed át egyik emberről a másikra. Ha sikerül megállapítaniuk a mutáció mértékét, akkor nagyon közel kerülnek hozzá, hogy eljussanak a vírus kitörésének idejéhez. A mostani kitörésről azt már megállapították, hogy gyorsabban terjed, mint a korábbiak, de sokkal alacsonyabb halálozási aránnyal jár. Ebben közrejátszhat több olyan faktor is, mint a higiénia, a kórházi ellátás és a népsűrűség. Minél tovább terjed azonban az ebola, annál több mutáció alakulhat ki, ami nem jelent jót a jövőre nézve.