Klaudia
0 °C
12 °C

A gyümölcslegyek még az űrben is szaporodnak

2014.09.01. 22:51

Nem egészen másfél hónapos kozmikus utazás után hétfőn ért földet a gekkókat, gyümölcslegyeket, növénymagokat, mikroorganizmusokat is szállító orosz műhold, a Foton-M4  az urali Orenburg térségében - írja az MTI.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal közleményben jelentette be, hogy az öt gekkó elpusztult, a gyümölcslegyek azonban pompásan viselték a szokatlan körülményeket, ők szépen fejlődtek, sőt szaporodtak is. A gyíkok halálának okát még nem tudni, de az Orvosbiológiai Problémák Intézetének szakértője szerint bizonyos, hogy még fenn az űrben, legalább egy héttel a leszállás előtt elpusztultak, mert tetemeik részben mumifikálódtak. Az űrobjektumot az adatok kiértékelésére az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó moszkvai intézetbe szállítják.

A negyedik Foton-M műholdat július 19-én bocsátották fel a bajkonuri űrállomásról az élőlényeken kívül 22 tudományos műszerrel a fedélzetén. Eredetileg két hónapig keringett volna a Földtől 500 kilométerre, ám nem sokkal a felbocsátás után egy hétre megszakadt vele a kapcsolat, és a műszaki probléma következményeként a tervezettnél valamivel hamarabb visszahozták a Földre.

A fedélzetén végrehajtott kísérletekkel egyebek közt az igen kis gravitáció (mikrogravitáció) hatásait akarták megvizsgálni, a gekkók esetében azt, hogy miként befolyásolják a körülmények a párzási szokásaikat.

Az első Foton-M műholdat 1985-ben bocsátották fel, az 13 napig tartózkodott az űrben, a 2005-ben fellőtt Foton-M2-n mintegy 20 orosz és más európai tudományos kísérletet végeztek, a kozmoszt 2007-ben megjáró Foton-M3 fedélzetén pedig 45 hazai és külföldi kísérletet hajtottak végre, részben már akkor is állatokkal, köztük egerekkel, gőtékkel, gekkókkal, csigákkal és mikroorganizmusokkal.