Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Félig kacsa, félig krokodil, nagyobb mint a T. rex, mi az?

2014.09.12. 11:56

A Spinosaurus aegyptiacus méltatlanul kevéssé ismert tagja a dinoszauruszok családjának, pedig a közhiedelemmel ellentétben nem a Tyrannosaurus rex, hanem ez a faj volt a valaha élt legnagyobb ragadozó dinoszaurusz. 15 méteres hossza, óriási krokodilra emlékeztető feje, a T. rexszel ellentétben egyáltalán nem csökevényes, hanem arányos és hatalmas karmokban végződő mellső lábai, illetve a hátán az embermagasságnál is nagyobb tüskék tökéletes Jurassic Park-főszereplővé tették (a harmadik részben).

spinosaurus-skeleton-2
Fotó: livescience.com

A paleontológusok most meglepő felfedezést tettek az őshüllővel kapcsolatban: a digitálisan összerakott csontvázmodellje arra utal, hogy ez a dinoszaurusz tökéletesen alkalmazkodott a vízi életmódhoz, ott érezte igazán jól magát, és a szárazföldre csak ritkán jött ki. „Nem szívesen találkozna az ember vele a szárazföldön sem, de igazság szerint nem is rohangált kinn a szárazon sokat. Ez egy igazi kiméra. Félig kacsa, félig krokodil. Semmilyen állat nem él ma a Földön, ami csak távolról is hasonlítana rá" – jellemezte a Spinosaurust a mostani felfedezést tevő kutatócsoport vezetője.

Az eddigi összes létező Spinosaurus-lelet alapján összeállított 3d-s csontvázmodell arra utal, hogy az állat súlypontja látványosan a teste elejefelé helyezkedett el, ez ideális a vízi életformához, de hátrányos a szárazföldön. Ezenkívül a krokodilszerű állkapocs, a fej tetején elhelyezkedő orrlyukak, a lapos és nagy, evezőlapátra hasonlító lábfej mind a vízi, úszó életmódra utalnak.

A Spinosaurus első fosszíliáit egyébként még 1915-ben fedezte fel Egyiptomban egy német paleontológus, Ernst Stromer, de az ő gyűjteménye teljes egészében megsemmisült a második világháborúban, München bombázásakor. Egészen 2008-ig csak töredékeket sikerült találni az őshüllő csontjaiból, amikor egy amerikai expedíció tagjainak Marokkóban egy szuvenírárus kínált eladásra csontokat, amelyek között kiszúrtak egy Spinosaurus-gerincdarabot. Az árus vezette el őket a sivatagba arra a helyre, ahol a csontot találta, és itt ásták ki azt a csontvázat, ami a digitális modell alapját adta most.