11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Ürülékszag terjeng a Fudzsi mellett

2014.09.16. 12:00

Büdös van a Fudzsi környékén. A nyári turistaroham után ürülék és szétszórt vécépapír borítja a legmagasabb japán hegy népszerű turistaútvonalait – írja az MTI. A japán NHK televízió keddi műsora szerint a turisták a nyilvános vécék helyett az útszélen könnyítettek magukon. 

Júliustól augusztusig minden évben több mint 300 ezer látogató keresi fel a 3776 méter magas Fudzsit. A látogatórohamra készülve az utóbbi időben számos újabb nyilvános vécét telepítettek a turistaútvonal mellé, de úgy tűnik, ez nem oldotta meg a problémát.

Kérjük, ne szarjon a világörökségre

Mivel a Fudzsi felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára, a nemzetközi szervezet februárig adott időt a japán kormánynak, hogy intézkedési tervet nyújtson be, bár az még nem világos, hogy lehetne megakadályozni a környék összeszarását.

Arra kérünk minden túrázót, hogy a hulladékokat ne hagyják ott, vigyék magukkal. Akkor most azt is írjuk ki, hogy ne hagyjanak ürüléket?

– tette fel a költői kérdést egy japán tisztségviselő.

A Fudzsi környezetének megóvása a növekvő idegenforgalom miatt már egy évtizede fontos téma. A tavalyi szezonban kísérleti jelleggel 1000 jen (kétezer forint) belépődíjat szednek a hegyen. A díjszedésről Jamanasi és Sidzuoka prefektúra kötöttek megállapodást; az így befolyó összegeket környezetvédelemre és a hegymászóknak nyújtott szolgáltatásokra fordítanák.  • Hírek
  • Bankszámla