Álmos
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Az eltűnt lítium nyomában

2014.09.19. 09:25
Az ESO VLT távcsőegyüttes műszereivel végzett új spektroszkópiai mérések alapján nemcsak a Tejútrendszer csillagaiban kevés a lítium, hanem egy, nem a Galaxishoz tartozó gömbhalmaz objektumaiban is.

A Tejútrendszer körül 150 öreg gömbhalmaz kering; ezek még a galaxis kialakulásakor keletkezett csillagok százezreit tartalmazzák. Közülük sokat Charles Messier francia csillagász fedezett fel a XVIII. században.

A Sagittarius csillagképben megfigyelhető M54 jelzésű objektumról több mint kétszáz évig úgy gondolták, hogy szintén a Tejútrendszert kísérő gömbhalmazok közé tartozik, 1994-ben azonban kiderült róla, hogy a Sagittarius törpegalaxis a gazdája, távolsága 90 ezer fényév körüli, azaz

háromszor olyan messze van tőlünk, mint a Föld a galatikus centrumtól.

Európai csillagászok az ESO VLT távcsőegyüttes műszereivel Alessio Mucciarelli vezetésével most azért tanulmányozták a halmaz csillagait, hogy megoldják a modern asztrofizika egyik legnagyobb rejtélyét: a hiányzó lítium problémáját.

Az elmélet szerint az univerzum jelenlegi lítiumtartalmának túlnyomó része közvetlenül az Ősrobbanás után szintetizálódott a hidrogénnel és a héliummal együtt, csak sokkal kisebb mennyiségben. Ki lehet számolni, hogy mennyi lítiumnak kellett lennie a korai univerzumban, és így a legelső, ma már a legöregebb csillagokban. Sajnos a számok nem stimmelnek: az idős csillagokban a várt lítiummennyiségnek csak a harmada található.

Nirvana - Lithium

De akkor hová tűnt a lítium? Erre csak elméletek vannak.

  • Nyilván önöknek is kapásból az jut az eszébe, hogy a primordiális lítium mennyiségére vonatkozó számítások helytelenek, csakhogy a legújabb tesztek szerint azonban nem ez a helyzet.
  • Sőt, lehet, hogy az ősi lítium valahogy még azelőtt megsemmisült az első csillagokban, mielőtt a Tejútrendszer kialakult volna.
  • Az sem zárható ki, persze, hogy a lítium valamiért folyamatosan bomlik a csillagokban az életük során.

Sajnos a probléma megoldásához több évtizednyi kutatás után sem járunk közelebb.

A lítium mennyiségét eddig csak a Tejútrendszer csillagaiban tudták meghatározni a spektroszkópiai megfigyelésekkel. A VLT-t kihasználva Mucciarelli és munkatársai most az M54 válogatott csillagain is el tudták végezni a szükséges méréseket. Mit ad isten, az M54 objektumaiban a lítium mennyisége nagyon hasonló a Galaxis csillagaiban mért értékhez.

De nyilván tudja, hogy ez mit jelent: azt, hogy bármi legyen is a lítiumhiány oka, az nem korlátozódik a Tejútrendszerre.