Belefúrt a Sharp-hegybe a Curiosity

2014.09.26. 14:44

A Curiosity Mars-járó május óta nem fúrt egyetlen nyavalyás lyukat sem a bolygóba, de ennek most vége. A Pahrump-hegyek nevű helyen mintát vett. Három sziklába fúrt bele, és fedélzeti eszközei segítségével elemezte a kőzeteket.

A NASA űreszköze a Sharp-hegy közelében van, ami egy 5 kilométeres kiemelkedés a Gale-kráter közepén. A kutatók azt remélik, hogy az új mintáknak köszönhetően többet megtudhatunk majd a Mars környezetének történelméről. A Curiositynek köszönhetően azt már tudjuk, hogy tó és folyók voltak a területen pár milliárd évvel ezelőtt.

A Mars-járó az elmúlt egy év nagy részét egyszerű haladással töltötte, a Sharp-hegyig akartak eljutni, ami eleve a küldetés fő célpontja volt. Most már van a közelében egy hat centiméteres lyukunk is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla