Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Még sose volt ennyi tengervizünk

2014.10.14. 13:46

Ausztrál tudósok szerint az elmúlt évszázad során nagyobb mértékben emelkedett a globális tengerszint, mint az elmúlt hatezer év bármely hasonló hosszúságú időszakában – írja az MTI.

A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói szerint a XX. század eleje óta megfigyelt 20 centis tengerszint-emelkedés nagyrészt a globális felmelegedés és az olvadó jégsapkák számlájára írható. Az eredmények szerint a globális iparosítás kezdete óta bekövetkezett gyors növekedés előtt a tengerszint változásának mértéke több ezer évig egyenletes volt.

A kutatók a globális jégtömegek változására alapozva vizsgálták az óceánok vízszintjének ingadozását az elmúlt 35 ezer évre visszamenőleg. A PNAS-ben közölt tanulmány alapjait a Nagy-Britannia, Észak-Amerika, Grönland és a Seychelle-szigetek partjainál az elmúlt két évtized során gyűjtött nagyjából ezer ősi üledékminta adta. A kutatók a mintákban talált fagyökerek, illetve puhatestűek alapján tudnak következtetni a korábbi tengerszintmagasságokra.

A szakértők szerint ez az eddigi legátfogóbb tanulmány, amely az érintett periódust vizsgálja. Az egyetem professzoraként dolgozó Kurt Lambeck szerint a tengerszint-ingadozás mértéke évezredeken keresztül nem haladta meg a 20 centimétert.

A tengerszint-emelkedés modern kori beindulását megelőző elmúlt hatezer évben a tengerszint ingadozása viszonylag stabil volt.

– mondta Lambeck.

A kutatók száz évnyi, vagy annál hosszabb időintervallumokat nézve nem látnak bizonyítékot plusz vagy mínusz 25-30 centimétert meghaladó tengerszint-ingadozásra. Az elmúlt 150 évben viszont pont ilyen mértékű növekedést figyeltek meg: minden évben néhány milliméteres emelkedést.

Lambeck csapata a sarkvidéki jég olvadásáért és az óceánok vizének hőtágulásáért felelős globális felmelegedést nevezte meg a tengerszint-emelkedés egyik elsődleges okaként. Lambeck szerint a mostani emelkedés példa nélkülinek számít a két jégkorszak közé eső melegebb időszakokban.

Azt a kutatók sem tudják, hogy mire számíthatunk a jövőben. Lambeck szerint bármi is lesz, a már megkezdődött folyamatokon nehéz lesz fordítani.

Minden tanulmány azt mutatja, hogy a folyamatot nem lehet egyszerűen csak kikapcsolni. A tengerszint tovább fog emelkedni a következő évszázadokban, még akkor is, ha a szénkibocsátás mértékét a jelenlegi szinten tartjuk. Azt illetően azonban már kevésbé vagyunk biztosak, hogy mekkora lesz az emelkedés mértéke. Az egyértelmű, hogy egyetlen éjszaka alatt nem tudjuk visszafordítani a folyamatot.