Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Egyszerre pusztult el a szélesszájú orrszarvúk 14 százaléka

2014.10.18. 18:57

Pénteken elpusztult a 34 éves Suni, az északi szélesszájú orrszarvúk családjának egyik utolsó tagja, így az alfajnak már csak hat képviselőjéről tudunk világszerte - írja az MTI. A hím egy kenyai rezervátumban élte le utolsó napjait, de egy csehországi állatkertben született. Ő volt az egyik utolsó hím, amely képes volt természetes szaporodásra. 

Sunit egy másik hím és két nőstény társaságában 2009-ben költöztették be az Ol Pejeta rezervátumba, abban a reményben, hogy természetes afrikai környezetükben az állatok talán képesek lesznek szaporodni. A szakemberek bíztak abban, hogy az alfaj megmentését célzó Last Chance (Utolsó esély) elnevezésű program sikeres lesz.

Az északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt egykor. A tülkéért folytatott kegyetlen hadjárat miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett kategóriába sorolta. A Kenyában lévő három példány mellett még három egyedről tudnak a világon, egy Csehországban, kettő pedig San Diegóban él fogságban. Arról nincsenek megbízható ismeretek, hogy a vadonban maradt-e még a faj képviselőiből.

Az alfaj neve helytelen fordítás miatt terjedt el fehér orrszarvúként. A dél-afrikai búr telepesek holland nyelven szélesnek (wijd) nevezték a szélesszájúakat, amit az angol telepesek fehérnek (white) értelmeztek.