16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09. ÉLŐ
Hollandia 0
Argentína 1

Őssejtből készült minigyomor

2014.10.30. 14:49

Először készült miniatűr, az emberihez hasonló gyomrot felnőtt őssejtekből. Amerikai tudósok kutatási célra hozták létre. A laboratóriumban növesztett modell valójában háromdimenziós szövetdarab, mely gyógyszerészeti kutatásokat szolgál, segítségével olyan betegségek kialakulását lehet kémcsőben tanulmányozni, mint a gyomorfekély és a gyomorrák különböző fajtái – írja az MTI.

Az emberi szerv mesterséges, mintegy három milliméter átmérőjű"vázlatát James Wells, a cincinnati gyermekkórház munkatársa irányította kutatócsoport készítette el, tanulmányuk a Nature tudományos lap legfrissebb számában jelent meg. A minigyomor mind működésében, mind felépítésében hasonlít az emberi szervhez, még gyomorbaktériumok is tenyészhetnek benne.

A gyulladás, a gyomorfekély és a gyomorrák a világ népességének körülbelül 10 százalékát sújtja, az esetek mintegy felében kialakulásukat a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza, mely képes a gyomor belsejében megélni.

Állatokkal azért nem lehet modellezni ezeket a kórokat, mert az ő anatómiájuk nagyon eltér az emberitől, megbízható tudományos kutatásokat nem lehet rájuk alapozni. Ennek a kutatási akadálynak a legyőzésére akarták megalkotni az amerikai tudósok az emberi gyomorszövetet.

Felnőtt pluripotens őssejtekből indult a tenyésztés, ezekből a sejtekből bármilyen speciális sejt kialakulhat a megfelelő környezetben. Az alkalmazott módszerrel a szükséges szövetek többségét sikerült kitenyészteni. A végeredmény egyfajta háromdimenziós, miniatűr szerv lett, melyet az igazi gyomrot alkotó sejttípusok építenek fel.  • Hírek
  • Hírek