Piroska
-1 °C
5 °C

A drónokat lelövik, ugye?

2014.11.03. 10:40

Az alacsonyan száló drónokat általában mesterlövészek vagy helikopterek szedik le az égről, de sajnos nem elég hatékonyak. Ezért vezetnek be Kínában egy lézeres légvédelmi rendszert, amivel az észlelést követően 5 másodpercen belül megsemmisíthetők a pilóta nélküli gépek.

A nemrég lezajlott sikeres tesztben százszázalékos volt a lézer találati pontossága, és több mint 30 drónt hatástalanítottak a levegőben - írja az MTI. A kínai gyártású berendezés két kilométeres körzetben tudja megtisztítani a légteret a betolakodóktól.

A rendszer a legfeljebb 500 méter magasan, 50 méter per másodperces sebességnél lassabb drónok közömbösítése alkalmas - közölte Ji Csin-szung, az kínai mérnöki akadémiához tartozó Hi-Tech Equipment Corp. vállalat projektmenedzsere.

Ji arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebb, alacsonyan repülő drónok viszonylag olcsón beszerezhetők és könnyű a működtetésük, ezért is eshet rájuk a terroristák választása. Ezen kívül az engedély nélküli térképészeti felmérésnek is kiváló eszközei, amivel veszélyeztethetik a katonai és polgári repülést. (Kína különösen érzékeny a térképészeti adatokra.)

A kínai lézerrendszer fix pontra és mozgó járműre egyaránt telepíthető, és városokat, rendezvényeket biztosínak majd vele. A mérnökök egy nagyobb teljesítményű lézeres biztonsági rendszerrel is folytatják a kísérleteket.