Könyörtelen gyilkos a kolibri

2014.11.06. 11:38

Ami most következik, azután a kolibriknek válságkommunikációs stábot kell összehívniuk, mert nem lesz egyszerű visszaszerezni a cuki és törékeny madár imidzsét. Ezek a parányi madarak ugyanis azért növesztenek maguknak hosszú és hegyes csőrt, hogy a párzási rituálé során és a területük védelme közben torkon tudják szúrni a riválisaikat.

Eddig sem volt titok, hogy a hím és a nőstény kolibrik csőre eltérő. A tudósok eddig azt hitték, hogy ennek olyan ártatlan okai vannak, hogy a hímek másfajta virágok nektárját fogyasztják, mint a nőstények. Az igazság ennek a fordítottja lehet, és egyes virágfajok fejlődtek olyan formájúra, hogy a hosszabb csőrű hímek is kényelmesen tudjanak táplálkozni belőlük - mondja Alejandro Rico-Guevara, a Behaviour Ecology tudományos lapban publikált tanulmány vezető szerzője.

A tudósok megfigyelték, hogy a párzási rituálé során, amikor akár száz hím is körültáncolhat egyetlen nőstényt, az udvarlók közt véres rivalizálás folyik. A hímek folyamatosan igyekeznek megszerezni a legjobb pozíciót, mert a nőstény csak egyet választ ki közülük.

Ezután a tudósok már nem lepődtek meg azon, hogy miért olyan hegyes a kolibrik csőre: az udvarlás során egyértelműen az hím nyer, amelyik fájdalmasabban tudja megbökni az ellenfeleit. 

Az agresszív udvarlást viszonylag gyors párzás követi, a győztes kevesebb, mint öt másodpercet tölthet a nősténnyel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport