Donát
-4 °C
2 °C

Összefügg a láb és a pénisz fejlődése

2014.11.06. 10:29

A Harvard Egyetem kutatói arról számoltak be a Nature című tudomány lapban, hogy erős genetikai kapcsolatot találtak a végtagok és a nemi szervek kifejlődése között. Azoknál a gyermekeknél, akiknek a végtagjaik rosszul fejlődtek ki, gyakran tapasztalhatók fejlődési zavarok a nemi szervnél is - mondta Patrick Tschopp, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók hagyományos orvosi eszközökkel is elvégeztek vizsgálatokat, például megnézték, hogy mely gének voltak aktívak az embrionális fejlődés során. Emellett egészen bizarr módszereket is kipróbáltak: sebészeti módszerekkel próbálták elérni, hogy a nemi szervek szokatlan helyeken kezdjenek kifejlődni.

A kutatók rájöttek, hogy a nemi szervek ugyanazokból a sejtekből nőnek ki, amelyek a gyíkok esetében a lábak, a kígyóknál a végtagok csökevényes maradványainak kifejlődését okozzák. Az emlősöknél és maradaknál azonban egy másik, a farokhoz közeli sejtcsoport volt felelős a nemi szervekért.

Az eltérő kiindulási pont ellenére a nemi szervek kiakalulása nagyon hasonló volt mindkét élőnycsoportban, ugyanazok a genetikai programok működtek a háttérben. A folyamat nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a végtagok kifejlődnek, ami arra utal, hogy a nemi szerveknek és a végtagoknak közös evolúciós gyökereik vannak.