Zalán
3 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A héten kiderül, hogy hívták Jézus gyerekeit

2014.11.10. 12:56

Jézus Krisztus feleségül vette Mária Magdolnát, aki gyerekeket szült neki – állítja egy 1500 éves dokumentum, melyet a British Library-ből ásott elő két kutató, akik kiadják a szöveget angolul.

Az Independent szerint Barrie Wilson professzor és Simcha Jacobovic író hónapokon keresztül fordította a szöveget, melyet máris „elveszett evangéliumnak″ neveznek, annak ellenére, hogy több évszázaddal Jézus halála után született. A dokumentum a VI. században született, de a kutató szerint egy jóval korábbi görög szövegből fordították.

A szöveg főbb állításai Jézusról:

  • Szűz Mária a felesége, és nem az anyja volt
  • Jézust már 13 évvel a keresztre feszítése előtt megpróbálták eltenni láb alól
  • Mária Magdolnát is feleségül vette, gyerekeik is születtek

Az utóbbi állítás egyébként nem újdonság, Nikosz Kazantzakisz is pedzegette a kérdést a Krisztus utolsó megkísértésében, ahogy Dan Brown is a da Vinci-kódban. A most lefordított szöveget egyébként már 200 éve ismerték, de eddig nem tudták, mit kezdjenek vele.

Az Independent szerint szerdán hozzák nyilvánosságra a további részleteket, többek közt Jézus gyerekeinek nevét. De hogy kritikus hangokat is idézzünk:

Értelmetlen badarságnak hangzik.

– mondta Diarmaid MacCulloch oxfordi történész. Az „elveszett evangéliumot″ az anglikán egyház is fikciónak tartja, mely „közelebb áll Dan Brownhoz, mint egy valódi történeti forráshoz″.