Valér
4 °C
8 °C

A hosszú élet génjét keresték

2014.11.13. 16:20

A világon 74 olyan ember  szinte mind nő  él, akik igazoltan 110 évesek vagy annál idősebbek, közülük 22-en az Egyesült Államokban. A PLoS ONE tudományos lapban közzétett tanulmányában Hico Gierman, a Stanford Egyetem kutatója és kollégái az említettek közül 17-nek készítette el a teljes genomját, hogy megtalálják az igen hosszú élet genetikai alapjait.

A kutatás nem talált közös genetikai vonásokat náluk  – írja az MTI. Az eredmény alátámasztja azt az elképzelést, hogy a 100 év fölötti életkor elérésének sok tényezője lehet – mondták a kutatók. „Azt reméltük, megtaláljuk a hosszú élet génjét. Elég nagy csalódás, hogy nem sikerült” – mondta Stuart Kim, a Stanford Egyetem fejlődésbiológusa és genetikusa.

Ez volt az első kutatás, amely több, százévesnél idősebb ember genomját feltárta. Korábbi tanulmányok csak egy vagy két ilyen hosszú életű ember génjeit szekvenálták. A kutatásban 16 nő és egy férfi génjeit vizsgálták, mind az Egyesült Államokban éltek. Közülük 15-en voltak európai eredetűek, egy afroamerikai és egy latin-amerikai származású. A vizsgálat kezdete óta mindannyian elhunytak.

Kim úgy véli, létezik genetikai oka a száz évnél hosszabb életnek, ám ez nem olyan egyszerű, mintha csak egyetlen génvariáns lassítaná le az öregedést. „A genetikai hatás összetett lehet, biztosan sok gén játszik benne szerepet, lehet, hogy minden egyes embernél más gének. Emellett a csoportnak nem voltak különösen egészséges táplálkozási vagy sportolási szokásai, nagyjából a fele dohányzott” – mondta.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft