Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Bemásztak a titokzatos szibériai lyukba

2014.11.14. 15:01 Módosítva: 2014.11.14. 15:04

Egy orosz tudósokból, orvosból és professzionális mászókból álló kutatócsoport leereszkedett a titokzatos szibériai lyuk mélyére, hogy feltárja annak eredetét.

A 35 méter mély víznyelőt még júliusban fedezték fel egy nem várt kitörés után, ami talajt és köveket repített 120 méterre. Eredetileg a tudósok azt gondolták, hogy a robbanásnak a fosszilis tüzelőanyagokhoz van köze, mivel 25 kilométerre van a régió legnagyobb gázmezőjétől. A talaj radaros szkennelése után azonban kiderült, hogy valószínűleg inkább természeti okok állhatnak a háttérben, amik további vizsgálatokat igényelnek.

üres
Fotó: Russian Centre of Arctic Exploration

A víznyelőt jamali gáztechnikusok fedezték fel és filmezték le helikopterrel. A Jamal-félsziget az őslakosok nyelvén a világvégét jelenti. Azóta két hasonló víznyelőt találtak Oroszország északi részén. Az első tudományos expedíciót még júliusban szervezték meg, de a kutatók nem tudtak bemászni és minták venni, amíg a lyuk oldalai instabilak voltak. A fagyás után könnyebb lejutni

Vlagyimir Melnikov, az orosz tudományos akadémia tagja szerint a furcsa képződményt a klímaváltozás okozta, a fagyott sziklarétegek felolvadtak, és palagáz szabadult fel.  Anton Sinitsky, a Gazprom geológusa szerint a lyukat ugyanazok a gázhidrátok okozták, amelyeket a Bermuda-háromszögnél figyelhetünk meg.

02
Fotó: Russian Centre of Arctic Exploration

Magyarázat még nincs, a kutatóknak sikerült lejutniuk, elvégezték a méréseket, de az adatok feldolgozására még várni kell.  • Vennék
  • Bankszámla