Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rákot okozott az antibakteriális szer

2014.11.18. 14:26

Egy friss vizsgálat szerint komoly problémákat okozott a kísérletben használt egerek szervezetében a triklozán nevű vegyszer: a májrák kialakulásának gyakoriságát növelte meg a szernek kitett állatoknál.

A triklozán egy széles körben használt, erős, széles spektrumú baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer, amit folyékony szappanokban, dezodorokban, de akár speciális sportruházatokhoz használt szövetekben is alkalmaznak. A triklozán felhasználása az elmúlt néhány évben ugyan csökkent, de még mindig szinte naponta lehet belefutni a lehető leghétköznapibb tevékenységek során.

Az, hogy a triklozán veszélyes, nem újdonság, hazánkban is fel kell tüntetni az összetevők között, ha egy termék – bizonyos mennyiség felett – tartalmazza. Az, hogy egy újabb tanulmány mutatta ki, hogy probléma van vele, azért fontos, mert ha az okozott kár meghaladja a hasznot, amit a szer használata hoz, a hatóságok tiltólistára tehetik a hatóanyagot.

A kísérletben hat hónapon át tették ki triklozánnak az egereket, ez nagyjából 18 emberi életévet jelent. A végeredmény szerint az állatoknál megnőtt a májrák kockázata, és a tumorok mérete is nagyobb volt, mint a kontroll csoportnál előforduló esetekben.

A triklozánt még 1969-ben fejlesztették ki, akkoriban a műtéthez bemosakodó orvosok használták főleg, aztán néhány évtized alatt nagyjából mindenbe került belőle egy kicsi. Az elmúlt másfél évtizedben egyre gyűlnek a triklozán előnyeit kétségbe vonó erdemények, azon túl, hogy többször bizonyították, hogy egészségre veszélyes szerről van szó, egy 2005-ös vizsgálatból az is kiderült, hogy a triklozántartalmú antibakteriális szerek nem hatékonyabbak a hagyományos szappan és víz kombinációnál.

stockfresh 1156623 senior-male-wash-hands-with-soap sizeM

Az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság legközelebb 2015-ben vizsgálja át a bizonyítékokat, akkor derül ki, hogy a triklozán engedélyeztetésével kapcsolatban lesz-e változás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!