Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Valóban érkezhetett meteoriton az élet

2014.11.19. 20:04

Kísérleti úton bizonyították orosz tudósok annak a lehetőségét, hogy az élet csíráit meteoritok hozhatták a Földre.

Az egyik termofil, azaz hőkedvelő baktérium esetében sikerült demonstrálnunk, hogy egy meteorit felszínén túlélhetné a 

bejutást a légkörbe 

– idézi Alekszandr Szlobodkint, az Orosz Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Kutatóintézetének tudományos munkatársát az MTI. A kutató a moszkvai űrbiológiai és űrorvostudományi konferencián ismertette a Foton M4 műhold segítségével végzett kísérleteket.

Az űreszköz külső felületére két 10 centiméter átmérőjű, egy centiméter vastagságú bazaltkorongot erősítettek. A korongokba 12-12 lyukat fúrtak, ezek mindegyikébe 15-15 milligrammnyi baktériumot töltöttek, majd lezárták. A kísérletekben 11 féle termofil baktériumot és 4 féle spóraképző mikroorganizmust alkalmaztak.

A repülés során több lyukból kiesett a tömés, végső soron a Foton M4 visszatérte után összesen háromban találtak élő baktériumokat. Az utazást egyetlen baktériumtörzs, mindössze néhány baktérium bírta ki, amelyek táptalajba helyezve szaporodni kezdtek.

A Foton mikrogravitációs anyagtudományi kutatásokhoz alkalmazott szovjet, majd orosz műholdsorozat, első prototípusát 1985-ben indították. Továbbfejlesztett, modernizált változata a Foton M széria, amelyen már űrbiológiai kutatásokat is végeznek. A sorozat első műholdját 2002-ben bocsátották fel, majd 2005-ben és 2007-ben az Európai Űrügynökség részvételével további két műholdat indítottak. A Foton M4, amelyet ez év július 18-án bocsátottak fel a kazahsztáni Bajkonurból, másfél hónappal később ért földet Orenburg közelében.