Edina
-12 °C
-3 °C

Olasz űrhajósnő Gagarin ágyában

2014.11.20. 13:22

November 23-án új legénység indul a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, ennek lesz tagja az Európai Űrügynökség színeiben induló olasz űrhajósnő, Samantha Cristoforetti. Cristoforetti elég színes egyéniség, amellett, hogy gépészmérnöki diplomája van, és rakétatudományból, egész pontosan a szilárd rakéta-hajtóanyagok témakörében szerezte a diplomáját, képzett pilóta, sőt ő volt az olasz légierő első női vadászrepülő-pilótája is.

Ami miatt érdemes lehet figyelni rá, az az, hogy nagy részletességgel dokumentálja a küldetést: még fel sem jutott az ISS-re, de már több kiváló fotóval mutatta be, mi történik az űrhajósokkal azelőtt, hogy ráültetnék őket egy ötven méter magas, robbanóanyaggal csurig töltött cső tetejére.

Tegnap például azt a szobát nézték meg, ahul Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa töltötte a történelmi űrrepülés előtti utolsó estéjét. Cristoforetti még az ágyat is kipróbálta, erről készült kép.

Az olasz űrhajósnő Anton Skaplerov orosz kozmo- és Terry W. Virts amerikai asztronautával száll majd fel a bajkonuri indítóállásról, és fél évet tölt majd az űrállomáson a 42/43. expedíció legénységének tagjaként, és a jelek szerint könnyen az új Chris Hadfield válhat belőle.