Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Németországban szabadon szívható az e-cigi

2014.11.21. 17:59

A német szövetségi bíróság szerint nem minősül gyógyszernek az elektromos cigarettákhoz használt nikotintartalmú folyadék, ezért szabadon lehet azt forgalmazni. A dohánytermékekről szóló új uniós irányelv is szabadon forgalmazható élvezeti szernek minősíti az e-cigarettát, azzal a megkötéssel, hogy a folyadék nikotintartalma nem haladhatja meg a milliliterenkénti 20 milligrammot - írja az MTI.

A jogvita az e-cigarettát gyártó vállalkozások és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány között zajlott: a gyártók a tartományi egészségügyi minisztérium 2011-ben kiadott közleménye miatt pereltek. A tárca úgy vélte, hogy a nikotintartalmú folyadék gyógyszer, amelynek forgalmazását az egészségügyi hatóság nem engedélyezte, ezért jogsértő a kereskedés az ilyen termékekkel.

A vita a közigazgatási bíráskodás valamennyi szintjét megjárta. Most a lipcsei bíróság - a legfelső fórum - a közlemény visszavonására kötelezte a minisztériumot, de az ügy ezzel várhatóan még nem ér véget, mert az e-cigarettát forgalmazó kereskedők szövetsége arra bíztatja tagjait, hogy kérjenek kártérítést a tartományi kormánytól. Az érdekképviselet szerint a minisztériumi figyelmezetés következtében több millió euróval csökkent az árbevétel, és munkahelyeket is meg kellett szüntetni.

A bíróság indoklása szerint nem támasztják alá kutatási eredmények azt az állítást, hogy az e-cigarettákhoz használt folyadékok a nikotinfüggőség csökkentését hosszú távon elősegítő gyógyászati, terápiás hatással rendelkeznek, ezért nem minősíthetők gyógyszernek. A fogyasztók túlnyomó többsége pedig az élvezetszerzés céljából használja az e-cigarettát, és nem gyógyszerként.

Németországban jelenleg nagyjából kétmillióan használnak e-cigarettát. A piac teljes bevétele tavaly 100 millió euró volt, ez az idén várhatóan 150 millió euróra emelkedik.