Egy magyar diák is ott lesz Orion fellövésén

2014.11.28. 13:06

A NASA-hoz utazik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karának hallgatója, Pais Gergely. A másodéves programtervező informatikus hallgató tagja annak a hét tagú nemzetközi diákcsapatnak, amely kategóriájának legjobbja lett a NASA Space Apps Challenge ötletversenyen.

Az amerikai űrkutatási hivatal 48 órát adott a csapatoknak, hogy innovatív megoldásokat dolgozzanak ki az űrtechnológia, az aszterodiák vagy a robotika témájában – írta az MTI. Idén több mint 8 ezer versenyző csaknem 700 projektet indított a különböző kategóriákban.

Pais Gergely és csapattársai saját kategóriájukban 25 csapat közül bizonyultak a legjobbnak. Az intelligens űrhajós sisak (E.C.A.S.A. Interactive Astronaut Helmet) tervével győzték meg a NASA szakértőiből álló bíráló bizottságot.

A sisak szemkövetéses és hangvezérléssel is irányítható, a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) révén többek között 360 fokos tájékozódással, vezeték nélküli videoközvetítés lehetőségével, a környezet objektumairól lehívható információkkal és összehangolt szenzoros adatokkal biztosítja a sisakot viselő űrhajós számára a munkavégzés optimális feltételeit űrséta közben.

A nyertes csapat tagjai finnországi Erasmus-ösztöndíjuk ideje alatt ismerték meg egymást: a sisakot Pais Gergely indiai, mexikói, francia, olasz és finn fiatalokkal közösen tervezte. A hallgatók december 4-én a NASA John F. Kennedy Space Centerbe látogatnak, ahol jelen lehetnek az Orion űrhajó tesztrepülésénél. Az űrhajó a NASA tervei szerint a jövőben embereket juttat majd a Marsra.  • Hírek
  • Árfolyam