Nyolc év után megtalálták a titokzatos delfingyilkost

2014.11.28. 15:56

Nézze meg ezt a fókát, hát nem aranyos?

Jobb lesz vigyázni vele, mert az elmúlt évtizedben százával gyilkolta le a delfineket, és akár az emberre is rátámadhat. Ezek a főbb megállapításai annak a nyolc éven át tartó vizsgálatnak, amelyben a Hollandia partjainál észlelt rejtélyes delfinhalálok okait kutatták.

A kúpos fókák korábban csak halat ettek, akár fél méteres példányokat is el tudtak ejteni. De egyszer csak tanultak egy új vadászati trükköt, és a delfinek is felkerültek az étlapjukra – mondta Mardisk F. Leopold, a tanulmány vezető szerzője.

Ezek a fókák közösségbe verődve élnek, és általában egyedül szoktak vadászni, ezért igencsak meglepte a kutatókat, hogy eltanulták egymástól a delfinfogyasztást. A 2003 és 2013 között elpusztult 1081 delfinből 721-en vizsgálták meg a sebek DNS-nyomait, így kiderült, hogy minden ötödiket fókák ölték meg. Ezzel a fókák váltak a delfinpopuláció elsőszámú ellenségévé.

A tudósok úgy vélik, hogy a delfinek gyorsabb és ügyesebb úszókká válva tudnának megmenekülni a fókák támadásától, de akkor viszont a kóros soványság fenyegetné őket, ami már most is vezető halálokok közt van.

A tanulmány arra figyelmezteti a szörfösöket és az úszókat, hogy legyenek óvatosak a fókák közelében, mert sok delfintámadás történt a strandok közelében. Semmi sem utal arra, hogy az emberek ne lehetnének a fókák áldozatai, és Észak-Európában már beszámoltak olyan esetekről, hogy fókák megharaptak embereket. Bízzunk benne, hogy nem találtak minket olyan ízesnek, mint a delfinek zsírját.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport