Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Grafénból készülhet golyóálló mellény

2014.12.01. 09:19

Egy amerikai kutatás szerint golyóálló mellény gyártására is lehetne használni a grafént, a tudomány új kedvenc csodaanyagát. A Science-ben közölt riport szerint az egy atom vastagságú anyag akár az acélnál is jobban csillapíthatja a becsapódás erősségét.

Az atomnyi vastagságú, méhsejt szerkezetű grafénréteg ugyan vékony, de erős és rugalmas, ráadásul a jó vezetőképességének köszönhetően az elektronikai gyártást is átalakíthatja.

Jae Huang Li, a Massachusetts Egyetem munkatársa több kísérletet is végzett; ennek során lézerrel vizsgálták, ahogy a szilícium-dioxidból készült apró lövedékekkel bombázták a 10-100 réteg vastag grafént. A kutatók vizsgálták a lövedékek kinetikus energiáját, mielőtt és miután belecsapódtak a grafénrétegbe. Az elektronmikroszkópos vizsgálat kiderítette, hogy a grafén a becsapódás hatására kúp alakban nyúlt meg, majd több irányban berepedt.

A ballisztikai elemezések azt mutatták, hogy a grafén elképesztő ellenálló képessége és rugalmassága nyolcszor-tízszer ellenállóbb a becsapódásokkal szemben, mint a rozsdamentes acél. A minilövedékek ugyanakkor nagyobb lyukat ütnek a grafénban, ami éles helyzetben komoly hátrányt jelenthet. A kutatók szerint javíthat a helyzeten, ha a grafént más anyagokkal kombinálják, és így hoznak létre egy golyóálló ötvözetet.