Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha rossz a termés, gyűjtsön tarantulát

2014.12.01. 10:29

Bizarr mellékkeresettel ellensúlyozza a termése kiszáradását egy nicaraguai farmer: madárpókokat gyűjt, és minden példányért egy dollárt kap. Bár ez elsőre még a közmunkánál is nagyobb szívásnak tűnik, Nicaraguában egy dollárért egy kiló rizst vagy egy liter tejet lehet kapni, és a 27 éves farmer, Leonel Sanchez Hernandez amúgy sem volt jó alkupozícióban.

Két hét alatt Sanchez a nagynénjével, Soniával és az unokatestvérével, Juannal több mint 400 pókot fogtak. A gyűjtést az ország északi részén szervezték, ahol májustól szeptemberig súlyos aszályok pusztították a termést.

Sanchez eleinte halálra volt rémülve, amikor a pókok fészkei után kutatott a föld alatti üregekben, a kövek alatt, illetve a fák törzsén. Mégis felvette a kesztyűt (szó szerint: így védekezik a pókcsípés ellen), mert csak így menthette meg a családját az éhezéstől.

Most először vadásztunk tarantulákra. Kicsit féltünk, de lenyeltük, és megcsináltuk – az aszály miatt.

– mondta Hernandez az AFP-nek.

A pókszüret után Hernandez és családja több mint 100 kilométert utazott, hogy átadhassák a pókokat a managuai Exotic Fauna Store-nak, akik exportra tenyésztik a tarantulákat. A pókok begyűjtése és árusítása a nicaraguai környezetvédelmi miniszter jóváhagyásával zajlik.

Az állatkereskedés tulajdonosa, Eduardo Lacayo azt tervezi, hogy hétezer tarantulát fog kitenyészteni, mivel a pókot árulni jó üzlet: még a 8 dolláros boáknál is jobb áron lehet eladni őket. A magas ár érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a tarantulákkal nehezebb bánni, mint a kígyókkal: a pókok ragaszkodnak a saját territóriumukhoz, és ha fenyegetve érzik magukat, harapnak, illetve allergiás reakciót és fájdalmat kiváltó ragaccsal védekeznek.

Lacayo 6000 dollárt fektetett a pókkereskedelembe; teknőskereskedelemmel gyűjtötte össze a szükséges alaptőkét. Ezzel egyébként nincs egyedül: egy másik nicaraguai állatkereskedő, Ramon Mendieta több mint 10 ezer tarantulát ad el évente Európába és az Egyesült Államokba.