Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már úton van a Hajabusza–2

2014.12.03. 09:28

Sikeres volt a Hajabusza–2 japán űrszonda szerdai felbocsátása – írja az MTI. A Hajabusza–2 több kisebb robotot, köztük a Minerva–II-t, valamint a német és francia kutatók által fejlesztett Mascot leszállóegységet szállítja az 1999 JU3 aszteroida felszínére.

A szonda indítását többször elhalasztották, de szerdán hajnali 5 óra 22 perckor fellőtték a Hajabusza–2-t szállító H–2A rakétát. A japán űrügynökség, a JAXA szóvivője nem sokkal az indulás után közölte, hogy a szonda pályája a tervnek megfelelő, majd később bejelentette, hogy a leválás sikeresen megtörtént.

Az egy kilométer átmérőjű égitest több pontján is műszeres méréseket fognak végezni. A misszió egyik feladata lesz robbanást előidézni a kisbolygón, hogy mintákat vehessenek a belsejéből, mivel a kutatók feltételezik, hogy az aszteroida nem sokat változott a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta.

Az űrszonda várhatóan 2018-ban ér az aszteroidára. A tervek szerint 18 hónapot tölt ott, majd 2020-ban elindul vissza a Földre.