Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új csúcson a japán légszennyezés

2014.12.04. 13:56

Új csúcsra emelkedett Japánban a károsanyag-kibocsátás, mivel a leállított atomerőművek áramtermelését több fosszilis energiahordozó elégetésével pótolták – írja az MTI. A japán környezetvédelmi minisztérium előzetes adatai szerint a károsanyag-kibocsátás éves összevetésben 1,6 százalékkal nőtt, elérte az 1,39 milliárd tonna szén-dioxid egyenértéket.

A 2014 márciusában lezárult 12 hónapos időszakban mért kibocsátás 1,3 százalékkal nagyobb a 2005-ösnél és 10,6 százalékkal az 1990-esnél. Japán a 2005-ös referenciaszámhoz képest 2020-ra 3,8 százalékos csökkentést akar elérni.

A szén-dioxid-kibocsátás azért növekszik, mert 2011 márciusa, a fukusimai atomerőmű meghibásodása óta az országban leállították az összes atomerőművet. Japánban a nukleáris energia adta az áramtermelés 26 százalékát, de a baleset óta a 48 reaktorból csak 2 indult újra, azok is csak ideiglenesen. Az ország nagyobb szén- és földgáz importtal fedezte a kieső termelést.

Abe Sindzó japán miniszterelnök támogatja az atomerőművek újraindítását, de a két reaktor legkorábban 2015 elején indulhat be.