Jenő
-3 °C
6 °C

Elérte a Plútót a NASA robotűrhajója

2014.12.06. 17:25

Nyolc év, és 4,5 milliárd kilométer megtétele után a NASA szakértői felébresztik a hibernációból a New Horizons szondát, ami elérte a Plútót, a Naprendszer legkülső bolygóját (a csillagászok jelenleg a törpebolygó kategóriába sorolják, volt már igazi bolygó és kisbolygó is).

A szonda a Plútót és a holdjait is több hónapon át vizsgálja majd, legközelebb júliusban kerül hozzá, alig 10 ezer kilométerre. A távvezérlést némileg nehezíti a nagy távolság: a rádióhullámoknak négy és fél órára van szükségük, hogy elvigyék az utasításokat a Földtől a szondáig. A NASA illetékesei egyelőre csak annyi információt adtak ki, hogy a szonda sértetlenül vészelte át a hosszú utat, és készen áll a tudományos mérésekre és vizsgálatokra. Az ébredés, vagyis a szonda összes műszerének bekapcsolása magyar idő szerint szombat este kilenc körül fejeződik be.

A New Horizons küldetése a Plútónál jövő nyár végéig tart, és ha minden jól megy, utána még egy másik, Kuiper-övbeli objektumhoz is átküldik vizsgálódni. A mérési adatok hazaküldése a Földre több mint egy évig fog tartani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?