Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maggie Simpson tudományos publikációt írt

2014.12.08. 10:29

Két tudományos szaklap is elfogadta azt a tanulmányt amit hivatalosan Maggie Simpson, Edna Krabappel és Kim Jong Fun jegyez. A nevek természtesen fiktívek, ahogy az egész tanulmány is. 

A Fuzzy, Homogeneous Configurations című alkotást valójában Alex Smolyanitsky mérnök készítette, hogy rámutasson néhány tudományos lap elképesztően alacsony színvonalára. A tanulmány simán átment a Journal of Computational Intelligence and Electronic Systems és az Aperito Journal of NanoScience Technology című szaklapokon.

Screen Shot 2014-12-05 at 11.15.18 AM.0.png

A jelenség nem új: sok újság bármit elfogad, a kutatók publikációs kényszertől szenvednek, mindenhol bepróbálkoznak, a nagy lapok visszadobják a tanulmányokat, a kicsik pedig elkérik érte a pénzt. A folyamatnak elvileg az lenne a lényege, hogy a benyújtott tanulmányokat két másik, ismeretlen, független tudós is átnézi, így biztosítva a minőséget. Sokszor a kis lapoknál azonban csak a pénzre mennek rá, és automatikusan elfogadnak mindent, így fordulhat elő, hogy teljesen értelmetlen maszlag fiktív nevekkel is átmegy rajtuk.

Pár hete volt hasonló eset: akkor egy férfi "Get me off your fucking mailing list", azaz vegyetek le a kibaszott levlistáról címmel nyújtott be tanulmányt az International Journal of Advanced Computer Technologyba, természetesen csont nélkül átment az összesen csak ezt a pár szót tartalmazó bullshit is.

Screen Shot 2014-11-21 at 9.53.24 AM.0.png