Ödön
2 °C
11 °C

Az élet nem véletlen, hanem szükségszerű

2014.12.09. 12:32

A földi élet keletkezésének új modelljét próbálták ki cseh és amerikai tudósok laboratóriumban: nagy erejű lézerrel modellezték egy száguldó aszteroida becsapódásának energiáját, mely az élet folyamatait beindító szikrát adhatta – írja az MTI.

Agyag és vegyi anyagok keverékébe irányították a lézeres csapást, melynek eredményeként létrejöttek az élet építőköveinek kulcselemei. A kísérlet előállította mind a négy alapanyagot, mely az élet tervrajzát alkotó RNS-molekulát felépíti.

Innen még mindig sok, egyelőre ismeretlen lépésnek kell végbe mennie, mielőtt elindulhatna az élet, ám ez a szikra a folyamat egyik lehetséges kezdő pontja – írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a földi élet keletkezése nem a véletlen műve, hanem a bolygó és környezete korai történetének és körülményeinek közvetlen következménye” – írják tanulmányukban a prágai Heyrovsky Fizikai Kémiai Intézet kutatói.

Svatopluk Civis, a kutatócsoport vezetője elmondta: majdnem 150 méteres lézert használtak, mely a másodperc tört része alatt lőtt láthatatlan sugarat a keverékbe. Ereje olyan koncentrált volt, hogy a másodperc kevesebb mint egy milliárdod része alatt több atomerőmű teljesítményével ért fel.

A lézer nagyjából egymilliárd kilowatt energiát hozott létre abban az egyetlen időpillanatban egy igen kis ponton, és több mint 4200 Celsius-fokos hőt fejlesztett - magyarázta Civis.

Az élet egyes legkorábbi formái egybeeshetnek a késői nagy bombázás elnevezésű időszakkal, amikor a Naprendszer aszteroidaöve nagyobb volt, és a Földbe a mainál sokkal gyakrabban csapódtak be a száguldó kisbolygók - mondta David Nesvorny bolygókutató, a coloradói Southwest Kutatóintézet tudósa, a tanulmány társszerzője.

Az élet keletkezésének egy elmélete szerint a mikrobák egy üstökös vagy aszteroida felszínén érkeztek a Földre. Civisék kísérlete az úgynevezett tűzelméletet támasztja alá, mely szerint egyszerre ment végbe teremtés és pusztítás. Az aszteroida becsapódásával keletkezett extrém energiának a molekulákat kisebb, egyszerűbb anyagokká kellett szétbontania, hogy ezután azok az élethez szükséges vegyületekké állhassanak össze.

Nesvorny szerint az élet kezdő szikráját adó, mintegy négymilliárd évvel ezelőtti aszteroida-becsapódáshoz hasonló ütközés söpörte el a Föld színéről évmilliárdokkal később a dinoszauruszokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?