Szilvia
5 °C
16 °C

Biztonságosabb szkafandereket akar a NASA

2014.12.09. 12:45

Az amerikai űrkutatási hivatal egy houstoni kórházzal együttműködve szeretné biztonságosabbá tenni az űrruhákat. 2013-ban egy űrséta alkalmával egy olasz űrhajós majdnem megfulladt a szkafander meghibásodása miatt – írja az MTI.

A Houstoni Metodista Kórház olyan fejlett képalkotási technológiát használ orvostudományi célokra, amely a NASA reményei szerint a jövőben segíthet a szkafanderek lehetséges hibáinak megtalálásában is. A szakemberek egy robotkarral összekötött komputertomográf (CT-szkenner) segítségével vizsgálják az űrruhákat. A háromdimenziós képet alkotó műszert a kórház szív- és érgyógyászati központjában a véredények problémáinak kimutatására használják.

A technológiát hétfőn mutatták be egy évente megrendezett konferencia keretében, amely Houston három legfontosabb iparága - az orvostudomány, az energetika és az űrkutatás - képviselőit hozza össze, hogy megoszthassák egymással a tudományterületeken és iparágakon átívelő fejlesztéseket. Az előadáson az űrhajóssisak vizsgálatát demonstrálták.

2013-ban Luca Parmitano a Nemzetközi Űrállomás körül végzett űrséta alkalmával csaknem megfulladt, mert egy hiba folytán törmelék tömítette el szkafandere egyik belső pumpáját, és sisakja lassan megtelt vízzel. Az űrhajós később felidézte, hogy már maga előtt látta a haláláról hírt adó szalagcímeket. Parmitano reméli, a kórházzal való együttműködés hasznára válik a NASA-nak, és senkinek sem kell a jövőben hasonló tapasztalatot átélnie.