Judit
3 °C
7 °C

Az orosz iparmágnás azért vette meg Watson Nobel-díját, hogy visszaadja neki

2014.12.10. 11:58 Módosítva: 2014-12-10 12:04:23

Oroszország leggazdagabb embere, Aliser Uszmanov megvásárolta a DNS-t azonosító James D. Watson Nobel-díját, hogy visszaadja a tudósnak. 

Uszmanov fém- és telekommunikációs oligarcha iparmágnás vagyona 15,8 milliárd dollárt ér a Forbes magazin listája szerint. A vállalkozó, amikor megtudta, hogy Watson jótékonysági célokra eladja a díjhoz járó medált, úgy döntött, hogy megveszi, aztán visszaadja neki.

Watson 1962-ben kapott Nobel-díjat a DNS szerkezetének felfedezéséért. A New York-i Christie's aukciósházban adta el, 4,7 millió dollárért (1,16 milliárd forint), ami világrekord: ennyit még sosem adtak Nobelért. 

Az aukciósház szerint ez volt az első Nobel-medál, amit még élő díjazott ajánlott fel. Tévednek: Szent-Györgyi Albert a világháború kezdetén a Magyar Nemzeti Múzeumnak adta el érmét, az összeget pedig a Téli háború finnországi szenvedőinek ajánlotta fel.

Uszmanov azt mondta Watsonról, hogy „az emberiség történetének egyik legnagyobb biológusa”. Arról is beszélt, miért adja vissza: „Nem szeretném, ha egy elismert eladás tárgya lenne. Dr. Watson munkája hozzájárult a rákkutatáshoz, ebben a betegségben halt meg az apám Fontos nekem, hogy a pénz, amit erre a medálra költök, tudományos kutatásra megy, a medál pedig annál marad, aki megérdemli.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?