Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A földitől eltérő összetételű vizet talált a Rosetta az üstökösön

2014.12.11. 01:05

Új eredményeket közöltek szerdán a Rosetta űrszonda által vett minták vizsgálata után – számolt be az Abc News. Az eredmények kétségbe vonják az eddigi elméletet, miszerint a Földre a víz üstökösökkel érkezett.

A Európai Űrügynökség honlapján közzétett adatok szerint a 67P üstökösön talált vízgőz jelentősen más összetételű vízből származik, mint ami a Föld bolygón található. Ezt már augusztusban felfedezték, még mielőtt a Rosetta leszállóegysége, a Philae landolt volna rajta. A Rosetta műszerei elemezték a 67P-n talált víz kémiai összetételét, és megállapították, hogy nem egyezik a földi H2O-val. A különbség a kétfajta víz között a deutériumtartalom (a deutérium atommagja egy protont és egy neutront tartalmaz, míg a normál hidrogén csupán egy protont). A hidrogén-deutérium arány a vízgőzben kizárja, hogy a most megvizsgált üstököshöz hasonló lehetett volna a Földre a vizet hozó objektum. A rejtély annál is mélyebb, mert más üstökösökön (például a Hartley 2-n) már kimutattak a földivel megegyező deutériumtartalmú vízgőzt.

A 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön felszíne a Rosetta űrszonda leszállóegysége által készített felvételen
A 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön felszíne a Rosetta űrszonda leszállóegysége által készített felvételen
Fotó: NAVCAM/Rosetta/ESA

Az egyik elmélet szerint a Földre körülbelül 4,6 milliárd évvel ezelőtti megszületése és kihűlése után úgy került víz, hogy aszteroidákkal, üstökösökkel ütközött, amik vizet hordoztak. De ezek az eredmények kétségbe vonják ezt az elméletet. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!