Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkohollal csináltak beöntéseket a maják

2014.12.11. 13:27

A hallucinogén gombák, kaktuszok, alkoholbeöntés,  szárított békabőr: ez mind azoknak az anyagoknak a listája, amelyeket az amerikai őslakók használtak. Egy tanulmány szerint szélesebb körben, mint eddig gondoltuk.

Mezoamerikában élő emberek az Európaiak megérkezése előtt  használtak pszichotrop drogokat, főleg orvosságként és a vallási rituálékhoz – állítja Francisco Javier, a spanyol cuencai Carod-Artal of a Hospital Virgen de la Luz kutatója. Szerinte ezeket a drogokat még mindig használják orvosi célokra az őslakos közösségek. A  Neurología szaklapban megjelent tanulmány sorra veszi ezeket a szereket.

Rituális beöntés

A maják fogyasztottak egy balché nevű, mámorító italt rituális jövendöléseik alatt, amikor megpróbálta kommunikálni a lelkekkel. Az italban a Lonchocarpus longistylus növény kérgéből származó nedvet kevertek össze olyan méhek mézével, akik az egyik fajta hajnalkával táplálkoztak, amelynek szintén pszichedelikus tulajdonságokat tulajdonítanak.  

A balchéivás mellett gyakran cigiztek is, beöntéseket végeztek alkohollal, néha más pszichoaktív összetevőkkel. A beöntéseket az intenzívebb, gyorsabb transzba esések miatt végezték.

Szárított gombák

A kutatások szerint a mezoamerikai kultúrákban legalább 54 hallucinogén gombát használtak a Psilocybe nemzetségből. Ezeket ma is megtalálhatjuk Mexikóban. A pszilocibin olyan hallucinogén összetevő ezekben a gombákban, amelynek tudatmódosító hatása van.

A vallási szertartásokat Mexikó Völgyében tartották, és Közép-Amerika más részein. A kutatók számításai szerint ezek a rituálék legalább 3500 évesek. A pszilocibin befolyásolja a motoros reflexeket, az idő viselkedését és felfogását, de okozhat pánikreakciókat és pszichózist is. Hosszútávú használata pszichiátriai betegséghez és memóriazavarhoz vezet.

Hallucinogén kaktusz

A mámorító összetevők másik forrása Mezoamerikában a pejot (meszkalinkaktusz) volt: ebben a kaktuszban több mint hatvan hallucinogén összetevő van, köztük a meszkalin. A meszkalint a kaktuszból lehet kivonni és ital készíthető belőle.

Legalább ötezer éve használják rituálékra. A pejotfogyasztók színes vizuális hallucinációkról számolnak be, súlytalanság érzéséről és az idő megváltozott érzékeléséről. Növelheti a testhőmérsékletet is és a szívverést, zavarhatja a járást, izzadást és pirulást okozhat.

Varangybőrből drog

A legfurcsább drog talán a Bufo nemzetségbe tartozó békák bőréből származik. E fajok nyálmirigye mérgező anyagokat, úgynevezett bufotoxinokat termel, amelyeknek pszichoaktív hatása van. 

A 16. századi történetírók szerint a maják dohányt és a barna varangy szárított bőrét adták az alkoholokhoz, hogy még ütősebbek legyenek.  A maja K'iche csoport még mindig használja, hogy feldobja vele a balchéját.

Az ördög gyógynövénye

A Datura inoxia nevű növényt az ördög gyógynövényének is nevezik, századokig használták Mezoamerikában a sebek és a harci sérülések gyógyítására. De a rituáléknál is előkerült mint tudatmódosító.