Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Péntek van, nézzen repülő cápákat

tk3s bm shark 02008234
2014.12.12. 15:29

Mark van Coller dél-afrikai filmes különleges videókat rögzít a Cape Town partjaitól nem messze élő cápákról: repülés közben veszi fel őket.

A jellemzően vízi állatokat úgy készteti a nagy ugrásra, hogy egy élethű fókabábút helyez el a víz felszínén, azzal csalogatja a napfelkelte előtt és napnyugta után vadászni induló ragadozókat. Az időpont helyes megválasztása kulcsfontosságú, mert ahogy a filmes meséli, ilyenkor a fény elég jól megvilágítja a víz felszínén úszó tárgyakat, a víz viszont sötét, így a cápa tudja, hogy ő nem látszik felülről.

A filmes szerint nagyon nehéz műfaj a vízből kiugró cápákat videózni, mert nagyon hirtelen történik minden. „Van, hogy egy órán át húztuk a hajó után a csalit, és nem történt semmi. De ha csak egy pillanatra pont másfelé nézel, tuti, hogy pont akkor jön a cápa. Megfordulsz, hogy mondj valamit a melletted állónak és bumm, már vége is.”