Jenő
-3 °C
6 °C

Csomagkézbesítés indulhat a Holdra

2014.12.13. 12:17

A pittsburghi Acrobotic Technology a Carniege Mellon Egyetemmel (CMU) közösen dolgozik egy holdjáró robot elkészítésén, és a projekt keretében most vállalják, hogy magánszemélyek emléktárgyait is eljuttatják a Holdra – írja az MTI. A szolgáltatással a holdjárót célba juttató rakéta indítását szeretnék anyagilag segíteni.

A CMU és az Acrobotic Technology a Google által szponzorált nemzetközi űrverseny 20 millió dolláros (majdnem 5 milliárd forint) fődíját szeretné elnyerni. A két partnerintézmény a Space X-szel, egy kaliforniai magánvállalkozással építteti hordozórakétáját.

A weblapja szerint a Space X 61 millió dollárért (15 milliárd forint) vállal rakétakilövést, de minden, a Google Lunar X Prize versenyében részt vevő kezdeményezésnek 10 százalékos árengedményt ajánl.

Az Acrobotic Technology csütörtökön indította el azt a weblapot, ahol bárki jelentkezhet, aki szeretne egy emléktárgyat a Hold felszínére eljuttatni. A csomag tartalmára az amerikai védelmi minisztérium szövetségi szabályai vonatkoznak, vagyis a cég csak olyan veszélytelen emléktárgyak célba juttatását vállalja, mint például a jegygyűrűk vagy hajtincsek.

A MoonMail szolgáltatás ára a legolcsóbb esetben 460 dollár (113 ezer forint), amelyért cserébe egy alig 0,3 centiméter magas és 2,5 centiméter széles hatszögletű csomagkapszula jár. A legnagyobb kapszula 2,5 centiméter széles, és 5 centiméter magas, az ára pedig 25 800 dollár, azaz több mint 6 millió forint.

John Thornton, az Acorobotic Technology vezetője szerint a szolgáltatás mindenki számára lehetőséget nyújt egy valódi holdmisszióban való részvételre.

Az Andy névre hallgató négykerekű holdjáró robot nagyjából térdig érő magasságú, és napelemmel működik. A Google versenyének szabályzata szerint a robotnak legalább fél kilométert kell megtennie a Hold felszínén 2015 végéig, és erről videót is kell küldenie a Földre.

A feladó címére nincs szükség a kapszulákon, mivel a tárgyak a Hold felszínén fognak maradni egy Andyre erősített tárolóban. A tároló a MoonMail honlapja szerint egy olyan időkapszula, amely a jövő űrutazó generáció számára a mai kort fogja képviselni. "Hiszünk abban, hogy ezeket a tárgyakat ugyanolyan értékként fogják megbecsülni, mint manapság az ősi civilizációk műtárgyait" - áll a honlapon.